Visa endast rubriker

?Vi kan inte lägga ned någon station?

Uppvidinge kommun har ambitionen att sänka kostnaderna för räddningstjänsten med två miljoner kronor om året. Men räddningstjänstens rapport om vilka följderna blir får kommunal-rådet Åke Carlsson (c) att backa.

-De förändringar som krävs är vi inte beredda att göra, konstaterar Åke Carlson, när han tagit del av den rapport som Räddningstjänsten Östra Kronoberg lagt fram.
Enligt rapporten är det framförallt personalen som kostar pengar och det är inte möjligt att spara stora penning- summor utan att helt enkelt skära ned på bemanningen.
Enligt ett kommun- styrelsebeslut i juni ska Uppvidinge kommuns årliga kostnader sänkas med två miljoner kronor. Bantningen ska vara fullt ut genomförd 2013.
Men av Åke Carlsons reaktion att döma är det knappast troligt att han kommer att genomdriva de förändringar som krävs för att besparingen ska bli verklighet.
-Vi kan inte lägga ned någon station. Och om vi ska göra förändringar måste vi i så fall titta på hur vi kan öka kommuninvånarnas trygghet på annat sätt, säger han.
Kommunstyrelsens budgetbeslut säger att kostnaderna ska sänkas med 0,5 miljon kronor under 2011, ytterligare 1,0 miljon under 2012 och därefter 0,5 miljon 2013.
I det utredningsuppdrag som kommunstyrelsen gav RÖK handlade det dock om att se vad konsekvenserna blir om man sänker kostnaderna så mycket att man antingen hamnar i nivå med riksgenomsnittet för kommuners räddningstjänstkostnader eller i nivå med Lessebo och Tingsryd, som tillsammans med Uppvidinge utgör RÖK.
Det handlar om en besparing på antingen 4,0 eller 2,6 miljoner kronor, det vill säga mer än de 2,0 miljoner kommunen faktiskt beslutat att spara.
Men även med en sådan besparing måste någon station bort, och i den rapport som RÖK tagit fram handlar det om Alstermo och Norrhult.
Att helt lägga ned en station är dock inget alternativ för Åke Carlson.
Möjligen skulle han kunna tänka sig en bantning till ett värn i Norrhult kombinerat med organisationsmodellen ”första insatsperson”.
Det innebär att en brandman har ett utryckningsfordon och viss utrustning med sig var han än befinner sig, för att snabbt kunna sticka till olycks- eller brandplatsen utan att behöva åka till stationen först.
-Modellen har prövats på Höglandet och fungerar bra där, men jag vill lära mig mer om den först innan jag går vidare med detta, säger Åke Carlsson.
En bantning av räddningstjänsten förutsätter också en förbättring av landstingets ambulansverksamhet, menar Åke Carlsson, som anser att ambulansen har för lång utryckningstid i genomsnitt.