Visa endast rubriker

Växjö värd för EU:s jordbruksministrar

Växjö är staden där EU:s jordbruksministrar ska diskutera klimat- och energipolitik. Mötet är dock inte bara politik, de gästande jordbruksministrarna ska också lära sig älska isterband, lingon och ostkaka.

Under tre dagar, 13-15 september, hålls ett informellt ministerådsmöte för jordbruks- och fiskeriministrar i Växjö. Värd för dagarna, och mannen som placerat mötet just i Växjö, är jordbruksminister Eskil Erlandsson.
- Det här är ett av många möten under de sex månader Sverige är ordförandeland i EU. Totalt kommer det under dessa sex månader att hållas 3 300 möten, de flesta naturligtvis i Bryssel och Luxemburg, men 113 hålls i Sverige, berättar Eskil Erlandsson.
Av de möten som arrangeras i Sverige är elva informella ministermöten, varav mötet för jordbruks- och fiskeriministrarna är ett.
- Formellt sett så fattas det inte några beslut under dessa möten. Samtidigt är det ofta så att det vi diskuterar under de informella mötena brukar resultera i beslut väldigt kort tid därefter, fortsätter Eskil Erlandsson.
På regeringskansliet i Stockholm arbetas det just nu febrilt med att förbereda de möten som Sverige står värd för.
Ett preliminärt program för vad som väntar besökarna i Växjö är framtaget.
- Vi tror att mötet i Växjö kommer att besökas av ungefär 300 personer plus 150-200 journalister. För att kunna ta hand om alla arbetar vi med fem olika parallella program. Det här är en unik möjlighet för oss att sätta Småland i allmänhet och mitt hemlän och Växjö i synnerhet i fokus, säger Eskil Erlandsson.
Under de tre dagar ministermötet är inplanerat är en halvdag avsatt till det stora politiska mötet. Resten av tiden kommer besökarna att ges möjlighet till gårdsbesök, besöka en lokal skördemarknad eller lyssna till konsert i Domkyrkan.
Politiskt då, vad hoppas Eskil Erlandsson av mötet?
- Min ambition är att kunna starta en diskussion om hur klimatförändringarna påverka de gröna näringarna och vad vi kan göra för att lindra effekterna. Men jag hoppas också kunna visa och tala om hur vi i Sverige, mycket framgångsrikt för övrigt, arbetar med småskaliga energilösningar. Energiframställning som till stor del är baserad på att använda skogsråvaror, ofta restprodukter, säger Eskil Erlandsson.