Visa endast rubriker

Unga langare i Lund kan kopplas till Black Cobra


Det kriminella gänget Black Cobra har kommit till stan.

Medlemmar i det kriminella gänget Black Cobra bor och verkar i Lund. Det blev lundapolisen säkra på i juni.

– När vi kategoriserar någon som tillhörande en viss falang så ska vi ha på fötterna. Och det har vi nu, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Redan i april greps en 18-årig man misstänkt för utpressning i samband med en narkotikaaffär i Lund. Mannen som också var misstänkt för ett brutalt personrån vid en bankomat på Fäladstorget hade kopplingar till Black Cobra. Det blev en pusselbit i polisens arbete för att bekräfta att Black Cobra etablerat sig i Lund.

– Det oroar oss att de vill utvidga sitt område. När de försöker ta över ett område innebär det att det kommer ut mer narkotika på marknaden, säger Jörgen Nilsson.

Han tycker inte att Black Cobra ska beskrivas som ett gäng. Det räcker med att beskriva dem som ­langare, säger han.

– Det finns ingen kultur eller något social verk­samhet. Det handlar helt enkelt om ungdomar i grupp som säljer narkotika till andra ungdomar, säger Jörgen Nilsson.

Efter att polisen nu identifierat medlemmarna i Black Cobra är det noll­tolerans som gäller. Framförallt satsar man på att stoppa narkotikahandeln.

– För eller senare tar vi dem för narkotikabrott. Och då blir det kännbara straff, säger Jörgen Nilsson.

Samtidigt som den 18-årige mannen med kopplingar till Black Cobra greps i april, greps också en 16-åring misstänkt för utpressning. 16-åringen är en av två så kallade ”plusnior” i Lund. En ”plusnia” är en person som är under 18 år och har anmälts för mer än nio brott det senaste året.

För ett år sedan fanns sex ”plus nior” i Lund. Men i höstas inledde polisen en specialinsats mot dem samtidigt som de fick hjälp av socialförvaltningen och fritidsförvaltningen. Alla poliser i Lund fick se bilder på ungdomarna och uppmanades att hålla särskild koll på dem. En insats som ser ut att ha gett resultat.

– Det har aldrig varit så få plusnior som nu. Men det är naturligtvis inte bara polisens förtjänst, säger Jörgen Nilsson.

Idag finns bara två ”plus­nior” kvar i Lund, varav den ene som greps i april nu omhändertagits av de sociala myndigheterna. Något som bidragit till att typiska ungdomsbrott som bil­inbrott, personrån och skade­görelse minskat kraftigt i Lund.

– Någon har flyttat och några har blivit över 18 år. En av dem har helt avbrutit sin brottskarriär, säger Jörgen Nilsson.