Ons, 2009-03-25 04:00
Det historiska avtalet på Volvo PV banade vägen för ett nytt avtal för IF Metall på Thyssenkrupp.
Båda parter säger sig vara nöjda. Ingen varslas om uppsägning och företaget blir inte av med kompetens.
Intresset för IF Metalls avtal på Thyssenkrupp är stort, berättar klubbordförande Anders Ohlsson.
– Bland annat EBP, Finnveden och AAK har visat intresse. Kan vi, så kan de, säger Anders Ohlsson och berättar att verkstadsklubben bara har funnits ett år på företaget.
Avtalet innebär bland annat att IF Metall skjuter upp lönerevisionen sex månader. Maximalt 30 så kallade stoppdagar då den anställde får gå hem med 70 procents lön införs. Avtalet gäller till 30 september i år. Under den tiden får inga varsel läggas. Görs det ändå kompenseras de anställda för både den uppskjutna lönerevisionen och stopdagarna.
– Det är aldrig roligt med en lönesänkning, men effekten är att ingen behöver gå hem. Det här ger oss lugn och stabilitet. Jag har märkt en markant skillnad redan. Många har fått tillbaka arbetsglädjen, säger Anders Ohlsson.
Hur har reaktionen från medlemmarna varit?
– Bara positiv, säger Anders Holmberg, förtroendevald på IF Metall.
– Vi gick in i förhandlingen med föresatsen att undvika varsel och uppsägningar, och det lyckades vi med, säger Anders Ohlsson.
Från företagets sida är ekonomi- och personalchef Roland Porter nöjd med avtalet.
–Vi har osthyvlat tidigare. Bland annat har visstidsanställda fått gå. Vi ville behålla den kompetens vi har. Det här avtalet vinner båda parter på.
Stoppdagarna ger Thyssenkrupp flexibilitet mot största kunden Volvo PV.
IF Metall går också in centralt och ger anställda stipendier för att gå fackliga utbildningar. Även det sparar pengar åt företaget.
Hade avtalet sett ut så här om inte Volvo PV gjort sitt?
– Vi har haft en enorm draghjälp av Volvo. Förhandlingarna hade förmodligen sett annorlunda ut utan deras avtal, säger Anders Ohlsson och får medhåll av Roland Porter.
– Vi har haft Volvo lite som ”mall”.
Även tjänstemännen har fått göra vissa nedskärningar på företaget. Bland annat uteblir lönerevisionen helt under ett år.
Thyssenkrupp har globalt varslat anställda. Även i Olofström hade det blivit varsel om avtalet inte hade slutits, säger Roland Porter.
– Vi har en övertalighet.
Anders Ohlsson är i viss mån kritisk mot IF Metalls centrala ramavtal som gav utrymme för medlemmarna att gå ner 20 procent i lön. Han tycker däremot att de lokala avtalen är bättre utformade.
Är det arbetarna som ska betala för konjunkturnedgången?
– Vi är störst antal medlemmar på företaget. Alla drar sitt strå till stacken, säger Anders Ohlsson.
– Alla förstår allvaret, säger Anders Holmberg.
Thyssenkrupp är ett av de tolv företag som har ansökt om pengar från Europeiska socialfonden.
Pengarna, om ansökan går igenom, ska användas till kompetensutveckling. På så sätt ska personalen ”övervintra” till konjunkturen vänder uppåt igen.