Mån, 2008-11-24 09:00
Förvåningen och upprördheten är stor efter stoppandet av utställningen av Lars Vilks. Konstutställningar är en verksamhetsfråga, ingen styrelsefråga.
I lördagens Barometern avslöjades att styrelsen för konstmuseet kört över museichefen Klas Börjesson och stoppat den planerade utställningen av den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Utställningen skulle vara retrospektiv och skulle visa på bredden i Lars Vilks konstnärskap.
När styrelsen sa nej tack till den omstridde konstnären gjordes bedömningen att kvaliteten inte höll.
Det som väcker mest förvåning bland de kännare Barometern talat med är att styrelsen stoppar den plan som verksamhetschefen satt upp. Henrik Teleman är chef för Virserum konsthall och har själv varit i blåsväder. Det var när han gjorde utställningen Hata Eon, Sydkraft, Telia där han efter hårt tryck från politiker fick byta ut hata mot älska. Men själva utställningen fick vara kvar.
– Min inställning är att chefen ska fockas om inte styrelsen är nöjd med de utställningar som planeras och genomförs. Den konstnärliga ledaren ska driva verksamheten inte styrelsen, säger han.
Vad anser du om Lars Vilks?
– Han hade säkert varit bra på Kalmar konstmuseum. För mig personligen är han en oansvarig skit, hans konstnärskap är bara trams. Det enda han gör är att söka uppmärksamhet.
Henrik Teleman tycker dock att det som hänt i Kalmar är ett tecken i tiden.
– Jag tycker att yttrandefriheten inom konstlivet har tagit stryk under de senaste åren, man gör en massa hänsynstagande som innebär att friheten har beskurits för konstnärer.
Erik Broman slutade som museichef på Kalmar konstmuseum för snart tio år sedan. För honom är rollfördelningen oomtvistad.
– Styrelsen har utsett en person som ska ansvara för innehållet. Då ska också den personen få det konstnärliga ledarskapet. Innehållet är inte en styrelsefråga.
Vad anser du om Lars Vilks?
– En av våra mest intressanta konstnärer. Jag tycker om hans sätt att förlänga sitt konstnärskap till att också innefatta hans liv. Jag tänker på hur han gjorde utställning av det vitesförläggande han fick efter bråket om sitt bygge i Kullaberg.