Visa endast rubriker

"Socialdemokraterna börjar lära sig att styra tillsammans med andra"

Kommunalvalet 2006 blev en missräkning för Vänsterpartiet, som gick tillbaka två procentenheter och förlorade ett mandat. Nu leder Hanna Thomé, 33, partiets kamp för att återta alla förlorade röster. Det sker med en blandning av klasskamp, feminism och miljöansvar.

Med Lars Ohly som partiledare beskriver fler och fler er som odemokratiska. Hur ser du på det?

– Det är snarast förtal. De har väl har ett syfte att misstänkliggöra Vänsterpartiet, som vill ha ett välfärdssamhälle i en tid där högern går fram kraftigt. Vi är ett hot.

Kan det inte bero på er historiska bakgrund?

– Det har vi vänt och vridit på många gånger inom partiet. Det är inte det som vi står för i dag.

Ett annat skäl kan vara att, som det sägs, förnyare inom Vänsterpartiet har rensats ut efter Ohlys tillträde.

– Partier utvecklas hela tiden, ibland kanske åt ett håll så att en enskild medlem inte känner sig hemma. Jag känner inte till att det skett några utrensningar i Malmö.

Ert kommunalråd Anneli Philipson, en kompromissinriktad politiker, har varit ovanligt tyst i valrörelsen. Varför?

– Jag skulle inte säga att hon varit tyst. Men när man inte längre toppar listan så syns man inte på samma sätt. Du intervjuar ju mig nu eftersom jag står överst.

Hur tycker du att det rödgröna samarbetet fungerar i Malmö?

– Bra. Vi har fått genomslag för många viktiga frågor, liksom Miljöpartiet. Socialdemokraterna börjar lära sig att styra tillsammans med andra.

Men lokalt finns inget gemensamt valprogram, som på riksnivå?

– Vi har redan visat att vi kunnat samarbeta i fyra år. Nu har vi behov av att visa att vi är tre olika partier.

Ni kämpar för vården, skolan och omsorgen, men har de senaste åren ställt upp på stora nedskärningar här. Kan man lita på det ni säger?

– Det var väldigt svårt för oss. Men vi hade en ekonomisk kris och en regering som frös statsbidragen. Det är väldigt svårt att föra konjunkturpolitik på kommunal nivå. Vad vi gjorde var att underbalansera budgeten med 200 miljoner kronor, därför kunde vi köpa det.

Malmövänstern leds numera av två unga feminister, hur kommer det att märkas?

– Det är inte så att den personen som står längst fram är den som bestämmer, så jag vet inte om det kommer att märkas så där jättemycket. Men det är klart att vi vill göra mer.

Ni vill lyfta fram feminism överallt, i kommunen, i vården, i hemmet, till och med via skatten. Varför är detta så viktigt?

– För att vi fortfarande lever i ett patriarkaliskt samhälle, där männen äger mer och kvinnor är mest utsatta. Det handlar om rättvisa.

Vad säger du om Ohlys uttalande om att bröstpump kan vara ett sätt för pappor att ta ut större andel av föräldraförsäkringen?

– Det har blivit litet olycklig fokusering på den där bröstpumpen. Jag är övertygad om att amningen för kvinnor inte kommer att riskeras av att fäder tar ut mer föräldraledighet. Barn som är sju månader äter ofta någonting annat också.

Alla elever ska klara skolan, säger ni, men så är det definitivt inte i Malmö. Vad har gått snett här?

– Friskolor och fria val har gjort att elever kan välja en skola där kamraterna är väldigt likartade. Den svenska skolan är byggd på att det är en plats där man träffar barn från olika bakgrund. Det tror jag är jätteviktigt.

Men konkret, hur ska ni lösa problemet med att var femte niondeklassare i Malmö inte klarar gymnasiekraven?

– Jag tror att man ska ha blandade skolor och mindre klasser. Barn som blir sedda, och som känner sig starka och självsäkra, vågar också prestera.

Ni vill ha en förskola som är gratis för alla.

– Ja, på sikt.

Är inte det att gynna de rika?

– Jo, på ett sätt. Men se på skolan. Det är inte så många som vill betala för att barn ska gå i skolan. Förskolan bör som en konsekvens av det vara gratis. Men det måste bli en statlig reform, det ska inte kommunen betala. Här vill vi ha en progressiv avgift så att de med lägst inkomst betalar en mindre del av sin inkomst i förskoleavgift.

Ni vill att Malmös förskolor och skolor ska servera helt vegetarisk mat minst en dag i veckan. Varför?

– Det är mycket bra för både klimatet, miljön och barnens hälsa. Köttproduktion tar enorma resurser i anspråk.

Kan inte skolköken fixa det själva?

– Jo, det är klart att de kan. Men nu är det inte så.

Ni vill göra livet surt för alla bilägare. Varför?

– Malmö är en tät stad med för litet utrymme. Väldigt stort utrymme tas upp av parkeringar och vägar, vi har bullar, miljöförstöring och gifthalter över gränsvärdena. Då måste man ju göra någonting med hjälp av biltullar, inpendlarparkeringar och en bra kollektivtrafik. Det är bra för alla.

Förra året växte Malmö med 7 400 personer, men det byggs färre bostäder. Var ska alla bo?

– Det är en av Malmös största utmaningar. Det behövs fler hyresrätter så vi vill återinföra investeringsstödet och göra det svårare att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Ni vill bygga bostäder på flera industriområden. Var ska folk jobba om företag som Stadex och Pågens försvinner?

– Vi vill inte ta bort Pågens för att bygga bostäder där. Det är klart att vi ska värna om de arbetstillfällen som finns här. Problemet är att Malmö växer, vi måste bygga nya bostäder och här finns det mark.

Ni säger att Malmöborna ska ha en självklar rätt att vara trygga överallt i staden. Är en stad med kriminella gäng, mord på öppen gata, och bussar som beskjuts trygg?

– Nej, men här finns det ingen quick fix. Det handlar om att skapa ett rättvist och jämlikt samhälle. Du slår inte sönder ett samhälle som du känner dig som en del av. Det handlar om att skapa en miljö som känns tryggare så att folk vågar gå ut.

Fler poliser?

– Vi vill ha fler patrullerande poliser och inte de här piketbussarna som kör runt och skapar otrygghet hos många. Men det är ingen kommunal fråga.

Lägre avgifter, fler bostäder, sänkta hyror, mer till kulturen, mer till föreningarna, mer till skolan, högre löner till kommunens lägst betalda. Hur ska ni betala allt?

– Det beror på hur man prioriterar. Det finns ingen naturlag som säger att man hela tiden måste skära ner.

Högre skatt?

– Om det krävs för bättre välfärd så är vi inte främmande för att höja skatten.

Den rödgröna kommunala budgeten för nästa år bygger på att det blir en ny regering. Hur trovärdigt är det?

– Vi har utgått från en rödgrön regerings budget och då har vi kunnat lägga en ganska bra budget. Men det är klart att om det blir en borgerlig regering så försvinner en stor del av intäkterna för Malmö.

Vad händer då?

– Det blir en svår situation. Antingen drar vi ner eller också höjer vi skatten. Det är de vägar som finns.