Mån, 2010-07-19 06:48
Handlare, Migrationsverket och kommunen har inlett ett samarbete för att komma till rätta med snatterierna i butikerna i Uppvidinge.
Snatterier upplevs som ett problem av handlarna i Uppvidinge. Med anledning av det har kommunalrådet Åke Carlson (c) nu tagit initiativet till ett möte mellan kommunen, Migrationsverket och handlarna. Diskussionen har utgått från hur handlarna i kommunen upplever situationen.
- Vi har vetat om problemen men det var egentligen efter rånet mot Konsum i Lenhovda som frågan kom upp på nytt.
Åke Carlson säger att situationen varierar mellan samhällena, och under vissa perioder är det mer problem.
Anledningen till att Migrationsverket varit med är att asylsökande pekas ut som en grupp där individer snattar i butikerna.
Karl Josefsson, föreståndare för Coop Konsum i Åseda, säger att problemen med snatterier, stölder och även skadegörelse är mycket stora. Vid ett par tillfällen har det hänt att det har blivit våldsamheter när snattare gripits och Karl Josefsson är kritisk till att polisen inte alltid kommer. Han polisanmäler alla snatterier och har också övervakningskameror som en säkerhet för kunder och personal.
Statistik från polisen visar att antalet anmälda tillgrepp i butik har ökat jämfört med förra året. Första halvåret i år har 22 fall anmälts, jämfört med sex anmälningar samma tid förra året.
- Vad vi kan se är det vissa personer som återkommer, förklarar Bengt Fransson på Migrationsverket i Lenhovda. Av de nästan 600 som är inskrivna hos oss som asylsökande, flyktingar och personer som har fått avslag, handlar det kanske om 5-10 personer som är snatteribenägna.
Bengt Fransson tror att det rör sig om personer som har hållit på med sådant även tidigare i sina liv. Den uppfattningen har också Ljiljana Hadrovic-Bukera. Hon är integrationssamordnare på kommunen och säger att det aldrig under hennes sju år inträffat att någon som är fast bosatt i kommunen har tagits för snatteri.
- Det är lätt att alla dras över en kam och det är många som far illa av det här.
Personal från Migrationsverket har alltid samtal med de som tas för snatteri.
- Vi pratar om etik och moral, och om att de faktiskt söker asylskydd i Sverige, säger Fransson.
Förslaget efter mötet är att asylsökande ska få praktisera i butiker, dels för att få sysselsättning dels för att kunna hjälpa butikerna och även sina landsmän. Kommunen ska också hjälpa till med översättning av informationsmaterial till butikerna. Under hösten tas mötena upp igen och då vill man också att polisen ska delta.