Ons, 2008-10-29 01:16
Nu ska den som döms för rattfylla i Blekinge få mer målinriktad hjälp och erbjudande om vård.
– Syftet är att man alltid ska erbjudas hjälp i sin situation, säger alkohol- och narkotikakonsulent Emma Andersson.
Under sex hela dagar har de som i sitt arbete kommer i kontakt med rattfyllerister i Blekinge fått utbildning i ”Skelleftemodellen” och i?går på Ronneby Brunn var det slutligen polisens tur. I Blekinge har alla kommuner tillsammans med länsstyrelsen och Vägverket arbetat enligt modellen sedan 2006, men det är först nu man får ordentlig utbildning i hur man går till väga.
Emma Andersson berättar att statistiken för de som kommer till behandling ökat drastiskt efter att man i Kronoberg utbildat de som jobbar med rattfyllerister i det goda samtalet.
– Det handlar om motiverande samtal och att kunna ställa frågor som inviterar den dömde till att berätta om sin situation.
– I Kronoberg har resultaten blivit så bra att vi ville vara med om detta, berättar chefen för trafikpolisverksamheten, Ulf Fridvall. Statistiken på hur många som kommer i behandling här har dalat och nu har det bara varit runt 10 – 20 procent av de som erbjuds hjälp som nappar.
Utbildningen går ut på att på ett bättre sätt locka dömda rattfyllerister till samtal. Emma Andersson och hennes kollega Marianne Kunstlicher visar hur man kan göra det genom att ändra sättet man ställer frågor på, och att bli medveten om skillnaden mellan ett riskbeteende och ett beroende.
– Det är viktigt att förstå att alla problem inte ser likadana ut, förklarar Emma Andersson.
Henrik Holmqvist är ordningspolis i Karlshamn och deltagare i utbildningen. Han tycker att utbildningen ger en större förståelse för vad de som åker fast för rattfylla går igenom.
– Många förstår inte att de har problem, medan andra är fullt medvetna om det, och det är viktigt att veta hur man bemöter människor med olika erfarenheter, säger han. Framför allt lär man sig hur man ställer frågor utan att kränka någon, det tror jag är viktigt.