Visa endast rubriker

Politikerna gick till valurnorna

Kalmars politiker sköter sig. 60 av 61 ledamöter i kommunfullmäktige röstade vid senaste EU-valet. Men det är den ensamme röstskolkaren som förvånar mest.

Inför årets EU-val har kanske respektive partis budskap drunknat i allas uppmaning om att alla måste gå och rösta. Sverige hade 2004 ett valdeltagande på 37,85 procent vilket är under genomsnittet i EU som är 45,5. Kalmar kommun ligger ännu lägre på 35,23 procent. Men våra folkvalda lokala politiker sköter sig visar Barometerns undersökning. Vi har gått igenom de 38 distriktens röstlängder för 2004 års val och kommit fram till att 60 av 61 kommunfullmäktigeledamöter valde att välja fram sina representanter till Europaparlamentet. Det ger ett valdeltagande på 98,3 procent.

– Det är självklart att jag röstar, jag deltar i alla val, även det till kyrkofullmäktige, säger Anders Andersson (C).

Han tillhör ändå ett distrikt med ett relativt lågt valdeltagande. I Ljungby 1 röstade bara 29,97 procent av de röstberättigande. Sämst var ett av distrikten i Norrliden med 21,8 procent valdeltagande, bäst var distrikten i centrala Kalmar med Vasaskolan som vallokal där 46,4 procent röstade.

Även kommunfullmäktiges ordförande tycker att det är jätteviktigt att gå och rösta. De äldre demokratierna måste visa ett högt valdeltagande för de nya medlemmarna, menar han. Men det handlar också om att vi i Kalmar är väldigt beroende av vad som händer i Bryssel och Strasbourg.

– Det är väldigt många beslut som tas i parlamentet som påverkar oss i Kalmar. Därför ska man använda sin demokratiska rättighet, säger Roger Kaliff (S).

Barometerns undersökning visar också att en klar majoritet av fullmäktigeledamöterna väljer att rösta på valdagen. Det är under 10 procent av politikerna som väljer att poströsta.