Visa endast rubriker

Politiker grillades om EU-valet

Jobb, löner och jordbrukspolitik må vara intressanta EU-frågor.
Men när eleverna på Stagneliusskolan fick ställa sina frågor handlade de om Lissabonfördraget och en EU:s kommande "utrikesminister".

Närmare 150 elever satt laddade med frågor och synpunkter i bänkarna när Stagneliusskolans två timmar långa paneldebatt inför EU-valet startade. På plats på podiet satt politiker från de sju riksdagspartierna, fast inte EU-politiker. Endast kristdemokraterna och folkpartiet hade politiker med EU-politik som huvudområde på plats.
De sju politiker som deltog var Kaj Raving (V), Désirée Liljevall (S), Jonas Lönnh (MP), Anna-Stina Stenbeck (KD), Björn Brändevall (FP), Per Gjörloff (M) och Simon Lundberg (C).
Efter en kortare partipresentation släpptes frågorna från eleverna loss. Och det märktes att eleverna var intresserade och förberedda. Frågeställningarna fick de deltagande politikerna att stundtals skruva besvärat på sig i stolarna.
"Vem är vinnare och förlorare om EU ratificerar Lissabonfördraget?" Innebär inte Lissabonfördraget att risken för att EU spricker ökar?" "Kan EU verkligen ha en utrikesminister, det har ju visat sig tidigare, exempelvis inför kriget i Irak att EU-medlemsländer inte för samma utrikespolitik?"
- Lissabonfördraget innebär mer makt till Bryssel, det är ett hot mot demokratin, svarade Jonas Lönnh.
- Lissabonfördraget ger EU bättre demokratiska spelregler och EU-parlamentet mer makt, det är bra, kontrade Björn Brändevall.
- Lissabonfördragets förlorare är du och jag. vinnaren är EU-byråkratin som för mer makt, analyserade Kaj Raving.
Eleverna reagerade också snabbt på de olika politiska budskap som fördes fram. när Désirée Liljevall uppmanade eleverna att rösta på kvinnor i EU-valet kom repliken från eleverna blixtsnabbt.
- Är inte kompetensen hos en kandidat viktigare än könet?
- Det står er fritt att rösta på vem ni vill. Men jag vädjar till er som vill se fler kvinnor i parlamentet att rösta på en kvinna, svarade Désirée Liljevall.
Den enskilda fråga som väckte mest diskussion var huruvida det är bra eller dåligt med en EU-utrikesminister.
- En utrikesminister handlar om att ha en person som för EU:s talan, det handlar inte om att skapa en EU-diktatur, varje land kommer självklart att få driva sin egen utrikespolitik i de flesta frågor, förklarade Per Gjörloff och Anna-Stina Stenbeck höll med.
- Det kan i vissa situationer vara en styrka för EU att dess talan förs med en röst, då har den rösten en halv miljard människor bakom sig.
Debattens största jubel orsakades dock inte av något som de deltagande politikerna direkt kan ta åt sig någon ära av, snarare tvärtom.
- Upp med handen de av er som läst Lissabonfördraget?
Frågan fick paneldebattörerna att nervöst titta på varandra, ingen räckte upp handen.
- Om ni ska svara på frågor om fördraget, borde ni inte veta vad det handlar om då, kontrade frågeställaren och eleverna i aulans jublade och applåderade.