Fre, 2010-03-26 08:12
Även barn- och utbildningsnämndens ord- förande Margareta Schlee (m) har svårt att känna igen bilden av Uppvidinges sjätteklassare och niondeklassare, från Folkhälsoinstitutets undersökning.
Hon har inte hunnit sätta sig in i undersökningen, men konstaterar att den bild som hon fått ta del av inte stämmer med de intryck Skolinspektionen fick under sitt besök i Uppvidinge i höstas.
- Skolinspektionen konstaterade att vi har väldigt trygga elever på våra skolor, säger Margareta Schlee.
Men samtidigt tar hon rapporten från Folkhälsoinstitutet på allvar.
- Vi hade redan ett möte inplanerat mellan socialen och barn- och utbildningsnämnden för att prata om samarbetet mellan skola och socialtjänst. Det samarbetet kan bli bättre, tror jag, även om vi har individlotser både inom skolan och inom socialtjänsten.
Nämndens vice ordförande Camilla Ymer (s) har själv barn i grundskolan. I sin föräldraroll har hon inte fått några signaler om att barn i Uppvidinge skulle må så dåligt som enkäten visar.
Och de undersökningar som Uppvidinge kommun gjort pekar i en annan riktning än Folkhälsoinstitutets.
- Vi har ju gjort enkäter i egen regi som visar på att vi har väldigt lite mobbning i Uppvidinge, säger hon.
Områdeschefen för elevhälsan i Uppvidinge, Elisabeth Klingvall, har inte heller hunnit sätta sig in i detaljerna i Folkhälsoinstitutets kartläggning. Hon säger dock att hon delvis känner igen bilden, men däremot inte att det är ett så stort genomslag i årskurs sex.
- När det gäller nian ser vi att många ungdomar i Uppvidinge mår bra och att nästan ingen mobbning förekommer.
Enligt Elisabeth Klingvall pågår mycket arbete med trygghet; varje skola har trygghetsteam, kamratstödjare och riktlinjer för hur man ska gå tillväga om någon blir mobbad. Skolan arbetar aktivt med information om alkohol, tobak och droger.
- Det är viktiga siffror undersökningen visar. Vi måste nu bryta ner dem och se vad de står för, så att alla vi vuxna kan öka tryggheten, välbefinnandet och glädjen hos våra barn och ungdomar.