Ons, 2010-08-25 06:31
27 procent av Lundaborna har besökt Lunds konsthall det senaste året. Det visar Sydsvenskans undersökning. Pensionärer är flitigast besökare medan många unga aldrig satt sin fot i Konsthallen.
LUND. Lunds konsthalls utställningar har tidvis fått hård kritik. Men mer än var fjärde Lundabo har besökt Konsthallen det senaste året. Det visar den enkät till 1 000 Lundabor som Sydsvenskan låtit företaget GFK genomföra.
Av svaren framgår också att 39 procent aldrig eller inte under de senaste fem åren besökt Konsthallen.
Om 27 procent besökare är bra eller dåligt kan konstvetaren och numera norske museichefen Pontus Kyander inte svara på.
– Man kan också fråga hur många som besöker Malmö stadion? Det krävs också jämförande siffror från tidigare år att relatera till, säger han.
Flitigast att besöka Konsthallen är pensionärerna. 37 procent av de tillfrågade över 65 år har varit på Konsthallen det senaste året.
– Det vet vi redan, de stora kulturkonsumenterna är kvinnor i övre medelåldern, säger han. Men intressant är också hur konsthallen behåller sin publik och genererar ny.
Många unga ser ut att gå Konsthallen förbi. Av förstagångsväljarna i åldern 18–21 år säger 25 procent att de aldrig besökt Konsthallen.
Men enligt konsthallschef Åsa Nacking har intresset för Konsthallen ökat hos unga vuxna de senaste tio åren.
– Inte minst studenterna vid konsthögskolorna på båda sidor om Sundet kommer regelbundet på visningarna, säger hon i en e-postkommentar.
Enligt konstpedagog Elisabeth Carlström visar enkäter bland besökarna att olika utställningar lockar olika åldrar.
– Att många unga aldrig besökt Konsthallen kan bero att vissa skolor aldrig kommer till våra gratis visningar, säger hon. Det är alltid samma skolor och samma lärare som återkommer.
Sydsvenskans undersökning säger ingenting om vad besökarna tyckte om Konsthallens utbud.
I våras krävde kultur- och fritidsnämndens ordförande Holger Radner (FP) att Konsthallens uppdrag ska ses över. Han gjorde det efter att ha fått ta emot hård kritik mot Konsthallens utbud, även från konstvetare.
Men först ville han fråga Lundaborna vad de tycker om sina kulturinstitutioner. Kultur- och fritidsnämnden nappade på förslaget och fick 200 000 kr av kommunstyrelsen till en medborgarenkät.
Du ville ha en snabb enkät med svar till valrörelsen, blir det så?
– Nej, så snabbt går det inte. Vi måste först besluta om hur undersökningen ska göras. Det viktigaste är att det bli rätt.
På tisdagen fick ledningen i kultur- och fritidsnämnden information om Malmöpanelen, en metod där Malmö kommun låter utvalda Malmöbor kontinuerligt tycka till om olika delar av kommunens service.
– Personligen skulle jag gärna se en sådan panel, säger Holger Radner, men då måste fler förvaltningar kopplas in. Det blir en stor apparat och är förstås en kostnadsfråga.
Först när nämnden har hört Lundabornas åsikter om Konsthallen tar politikerna ställning till om dess uppdrag ska ses över.