Tors, 2009-02-05 03:30
Formuleringar i förslag till ny färdtjänsttaxa vållade lång debatt då kommunfullmäktige i Herrljunga sammanträdde.
Fullmäktigesammanträdena i Herrljunga är ofta ganska överraskande. De minst förväntade frågorna kan väcka störst debatt.
Vid senaste sammanträdet, denna gång förlagt till Eggvena bygdegård, gällde det att fastställa kommunens utvecklingsplan med sikte på år 2020. Förslaget presenterades vid ett tidigare sammanträde, men debatten hänsköts då till detta sammanträde. Utvecklingsplanen har av många klassats som kommunens viktigaste dokument för framtiden.
Men någon debatt om planen blev det inte. Det enda som kom fram var frågan om hur viktig EU är, och de gällde det endast formuleringen av en rubrik.
Däremot blev det förslaget till ny färdtjänsttaxa som blev det stora debattämnet denna kväll, och då gällde inte taxehöjningar och liknande. De var två formuleringar, accepterade av både socialnämnd och kommunstyrelse, det gällde. Dels meningen ”Rätten till resor för utbildning upphör (endast arbetsresor).” och dels skrivningen vad gäller betalning då färdtjänstberättigade inte finns på plats då resan påbörjas.
Vad som menas med att rätten för utbildning upphör kunde ingen förklara, vilket mötte viss kritik. Flera närvarande fullmäktigeledamöter hade trots allt godkänt formuleringen tidigare, men kunde inte nu säga varför de godkänt den, påtalades i debatten.
Efter sammanlagt 16 debattinlägg enades man om förslag till beslut. Eftersom den nya färdtjänsttaxan ska gälla från och med den 1 mars godkände fullmäktige förslaget med undantag av de debatterade formuleringarna, så sändes på återremiss.
Nya taxor för avgifter enligt livsmedelslagen och miljöbanken klubbades, liksom avtal om gymnasiesamverkan i Sjuhärad. Det senare var i praktiken en ändring av tidigare beslut. Då ville Herrljunga införa ett undantag när det gäller val till specialutformade program, något övriga kommuner sa nej till. Och med det fick Herrljunga bakläxa och tvingades fatta nytt beslut.
Den pågående lokalutredningen väckte en del frågor med anledning av motionssvar. När det gällde tre olika motioner från Gudrun Gustafsson (M) hänvisades nämligen till denna utredning, något motionären inte var riktigt nöjd med eftersom motionerna lämnades in redan 2007. Och Erik Röjs (KV) ville vetas vad som händer med utredningen, vem som ansvarar för den och om det finns beslut om när den ska vara klar.
Allas förhoppning var att sista delarna i utredningen ska kunna presenteras för kommunstyrelsen den 16 februari och Kurt Hårsmar (C) hoppades att vissa beslut kan fattas redan då. Detta hoppas även Harry Nilsson (S) som påpekade att det gäller att politikerna vågar fatta beslut, för det är flera tuffa sådana som kommer att krävas.