Visa endast rubriker

Nytt grepp mot mobbning i Ulricehamn? mobbaren flyttades

Den elev som mobbas får gå kvar – mobbaren tvingades byta skola.

För första gången har en skola i Ulricehamns kommun utnyttjat en ny lag som öppnar för möjligheten att flytta på mobbaren.

Det var en mobbande elev vid Ätradalsskolan som i våras tvingades lämna skolan. Detta efter en period där andra elever utsatts för mobbning.

– Beslutet om förflyttning togs när vi provat alla andra möjliga insatser för att få stopp på mobbningen, berättar Helge Hesslefors, rektor vid skolan för årskurs sju-nio.

Mobbningen började då eleven gick i årskurs åtta. Den pågick i perioder och fortsatte även då eleven gick i nian. Främst var det fråga om verbal mobbning. Särskilt en elev var utsatt.

Samtal med mobbaren, med elevens föräldrar samt insatser av skolans hälsoteam var åtgärder som sattes in. För en tid kunde det hjälpa, men sedan återupptogs mobbningen.

– Man kan naturligtvis alltid diskutera huruvida även mobbaren är ett offer för sitt eget beteende, för sin egen situation. Det skulle kunna handla om att även den som mobbar är utsatt för ett grupptryck, vilket gör att han eller hon faller in i rollen som den som initierar mobbning, funderar Helge Hesslefors.

Parallellt med det pågående mobbningfallet vid Ätradalsskolan kom en ny lag. Under rubriken Förflyttning - sista utvägen öppnades för möjligheten för skolan att se till att en elev som mobbar byter skola. Detta även om den berörde eleven samt vårdnadshavare motsätter sig en sådan lösning.

Möjligheten utnyttjades i fallet vid Ätradalsskolan.

Vid tillfället hade den mobbande eleven tagit tröjan från den utsatte eleven. När tröjan sedan hittades var den nedkissad.

– Eleven verkade ledsen och ångerfull efter händelsen. Men efter alla tidigare försök att få slut på mobbningen så såg vi förflyttning av eleven som enda möjligheten, säger Helge Hesslefors.

Det är ett beslut han inte har ångrat.

– Det har visat sig bli till något positivt, både för den elev som fått byta skola och för dem som utsatts för mobbningen. Vad att jag fått veta har eleven kommit ur sitt mobbningsbeteende och lyckats bra i den nya skolan.

Även arbetsklimatet vid skolan har blivit bättre sedan efter förflyttningen. Bland personalen finns ett stöd för insatsen. Det har även inneburit att man känner en större trygghet i arbetet mot mobbning.

Bland föräldrar till elever vid skolan finns enligt Helge Hesslefors en förståelse för beslutet att flytta mobbaren. Samma gäller för merparten av skolan elever.

– Även om vissa ifrågasatt beslutet, så har jag förstått att en stor del av skolans elever kände ett stöd i det vi gjorde, säger Helge Hesslefors.