Visa endast rubriker

Nya rutiner ökar risk för rån

En klart ökad risk för inbrott och rån. Polisen kritiserar landstingets nya rutiner för hur pengar från vårdcentraler och folktandvårdsmottagningar ska tas om.

De avgifter som patienter betalar när de besöker en vårdcentral eller sin tandläkare lämnas i dag in direkt till närmaste bank. Nu vill landstinget spara pengar genom att placera ut säkerhetsskåp på vårdcentralerna eller tandvårdsmottagningarna. Pengarna ska sedan hämtas av ett säkerhetsföretag. Men hämtningen kommer i de allra flesta fall att ske bara varannan eller var tredje vecka.
För personalen på vårdcentraler och framför allt tandvårdsmottagningar innebär det nya förslaget att de kommer att ansvara för stora summor kontanta pengar mellan de olika tömningarna.
- Vi gör den här förändringen för att förbättra arbetsmiljön för vår personal. Det var inte en bra situation att personalen själv bar pengar till banken varje dag. För att finna en bättre lösning bestämde vi att ta ett helhetsgrepp över hela landstinget, säger landstingets säkerhetssamordnare, Eva Ingesson.
Denna situation uppskattar inte polisens informationschef Sven-Erik Karlsson.
- Alla platser där det finns kontanta pengar utgör en uppenbar risk. Vi bedriver verksamhet för att minska kontanthanteringen. De planer landstinget nu håller på att förverkliga är inte bra, jag ser helst att landstinget omprövar beslutet och inte låter kontanter ligga på mottagningar i flera veckor, säger Sven-Erik Karlsson, pressansvarig på polisen i Kalmar.
Det som framförallt gör Sven-Erik Karlsson orolig är att det på vissa av mottagningarna kan samlas ihop ansenliga summor pengar.
- De kriminella är inte dumma i huvudet, att ha stora summor kontanter i säkerhetsskåp är en presumtiv riskfaktor. Den besparing landstinget kan göra på att ändra sina rutiner kan snabbt gå förlorad vid ett inbrott eller ett rån. Dessutom är det här systemet självklart inte bra för personalen, fortsätter Sven-Erik Karlsson.
När Barometern-OT presenterar polisens kritik för landstingsdirektör Alf Jönsson ber han att få sätta sig in i ärendet och återkomma. En dryg halvtimme senare är beskedet.- Jag har sagt till om att vi måste se över hämtningsfrekvensen innan vi tecknar slutligt avtal, det är naturligtvis inte bra att ha stora summor kontanter liggande på våra mottagningar.