Lör, 2010-09-11 07:00
Hur ska de rädda sölvesborgarna räddas? Trots att den massiva inbrottsvågen tycks ha avstannat är känslan av otrygghet stor.
Statistiken visar att känslan efter en massiv inbrottsvåg kan sätta spår. En sådan våg har drabbat Sölvesborg vars invånare känner sig otrygga.
– Jag tror det som hände i våras med misshandlar, rån och inbrott i nästan varje butik har gjort att det är så, säger Bitte Persson vars butik Bogarts på Södergatan drabbades av inbrott senast i våras.
Oron för hur butiken ska se ut då hon kommer på morgonen lever kvar. Och de äldre, de är otrygga, tror Bitte Persson.
– När en gammal dam blir rånad en fredag klockan tre på K-marknaden, då är något fel. Min egen mor gick inte ut efter klockan 18 på kvällen, säger hon och vill se fler polisuniformer ute på gatorna.
Och snart kommer de, poliserna. Det tror både Jeppe Johnsson (M) som suttit 12 år i riksdagens justitieutskott och Per-Olov Larsen (S), ordförande i polisstyrelsen i Blekinge. Nyutbildade poliser utexamineras nämligen inom de närmsta åren. Enligt P-O Larsen är planen att tre av dem ska placeras i varje kommun.
– Jag ser ljust på framtiden angående polisresurser. Men det kvittar om vi har 1 000 poliser, säger han om den upplevda otryggheten och menar att en bra samverkan mellan olika samhällsgrupper och instanser är viktigast. De (M) skriker alltid om fler poliser, men det löser inte alla problem.
– Vad är det vi har här i Sölvesborg, det är ingen polisstation. Det är en reception som hanterar papper, säger Jeppe Johnsson. Vi vill ha en ökad synlighet av poliser. De måste märkas. Vardagsbrottslighet är ett fult ord. Ett brott ska inte höra till vardagen. Ofta ser man bara en notis i tidningen, men för offret bakom notis kan brottet ha inneburit en oerhörd kränkning.