Mån, 2010-08-23 09:54
Landstingen kan bli effektivare och korta vårdköerna om man i högre grad börjar använda naprapati i behandlingen av patienter. Det visar en nyligen publicerad forskningsrapport. Studien är den första i världen i sitt slag och har utförts vid Blekingesjukhuset i Karlskrona.
Studien är publicerad i den amerikanska tidskriften The Clinical Journal of Pain och har gjorts på 80 patienter i ortopedkön vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Patienterna, som alla led av långvarig smärta i muskler och leder, har slumpmässigt delats i två grupper. Samtliga patienter behandlades på ortopedkliniken, den ena gruppen av ortopedläkare och den andra av naprapat.
Förbättringarna när det gäller smärta och fysisk funktion var signifikant större i naprapatgruppen jämfört med ortopedgruppen vid samtliga uppföljningar som gjordes. Ett år efter avslutad behandling upplevde mer än 64 procent av patienterna i naprapatgruppen att de blivit ”lite eller mycket bättre”, jämfört med 28 procent i ortopedgruppen.
– Många av de här patienterna har hamnat i ett glapp mellan primärvård och specialistvård. Forsningsrapporten visar att för dessa patienter är naprapati effektivare än den vård som många landsting kan erbjuda idag, säger Jan Arvidsson.