Visa endast rubriker

Misstänkte bankrånaren dansade under polisjakten

Samtidigt som polisen efter bankrånet jagade rånaren på vägarna runt Torsås tränade den 37-årige man som nu står åtalad för rånet på att dansa bugg.

Det berättade han under tisdagens rättegång i Kalmar tingsrätt, där 37-åringen står åtalad misstänkt för grovt rån. 37-åringen har under polisförhör inte velat svara på frågor, men har hela tiden förnekat inblandning i rånet. Rättegången skulle ha inletts redan på måndagsmorgonen, men fick skjutas upp efter att 37-åringen förts till sjukhus efter en kollaps i häktet. På tisdagen gjorde läkarna bedömningen att han kunde medverka i rätten.

37-åringen svarade fåordigt men lugnt på åklagarens frågor, samtidigt som han smuttade på vatten eller tog ett bett på ett äpple.

Han förklarade sin inblandning i rånet med att han är spelmissbrukare. Han påstod sig vid två tillfällen ha besökt en spelklubb i södra Sverige och då fått spelskulder på 120 000 kronor till två personer som han kallade ”Skånemannen” och ”Blekingemannen”. Enligt den åtalade 37-åringen är de kriminella. Mer än så vill 37-åringen inte berätta om de båda männen, av rädsla för repressalier.

– Jag har känt mig väldigt pressad och hotad, säger han.

Före rånet i Torsås träffade 37-åringen ”Skånemannen” på en bensinmack i Karlskrona. 37-åringen hade blivit tillsagd att ta med sig rånarhuvor och oömma kläder. På frågan vad dessa kläder skulle användas till ska ”Skånemannen” ha svarat att de skulle användas till att spela paintball. Två rånarhuvor, varav den ena med den misstänkta 37-åringens DNA på, hittades nedgrävda tillsammans med rånarbytet och vapnet söder om Gullaboås.

I Gullaboås säger 37-åringen att "Skånemannen” parkerade sin bil och att de sedan, i 37-åringens bil fortsatte till Torsås, där ”Skånemannen” hämtade den röda Volvo som sedan användes som flyktbil efter bankrånet.

37-åringen säger att han därefter ensam åkte till vänner på vägen mellan Torsås och Karlskrona, där han tillbringade dagen.

– Vi dansade bugg, tränade på olika danssteg och lyssnade på dansbandsmusik, berättar han.

Under tiden pågick ett intensivt sökande efter bankrånaren och polisen upprättade flera vägspärrar.

En man rapporterade till polisen att han antecknat bilnumret på en bil som stod parkerad vid Gullaboås idrottsplats strax före rånet. Vid en kontroll visar det sig att bilens ägare, den 37-årige mannen, tidigare dömts för bankrån. På eftermiddagen grips han utanför Karlskorna.

Den bankanställda som vid bankrånet satt i den enda öppna kassan på Handelsbanken är märkbart tagen under förhöret. Hon berättar hur hon när den maskerade rånaren hela riktat vapnet mot henne och skrikit åt henne att ge honom pengar.

– Jag rafsade åt mig det lilla jag hade i kassan. Han skrek att han ville ha utländsk valuta. När han fått det skrek han att vi skulle öppna valvet.

En annan banktjänsteman försökte öppna valvet, som först skulle larmas av och sedan öppnas med två olika nycklar. När det inte genast lyckas skriker rånaren att han skjuter om det inte går fort och han sparkar också den man som försöker öppna valvet på benet.

– Rånaren tryckte ner mig på golvet. Jag låg där och vågade inte röra mig. Jag såg bara rånarens svarta kängor framför mig. Hela tiden tänkte jag att nu har vi inte mer pengar. Vad kommer han att göra då? När trycker han av? säger kassörskan.

Kassörskan beskriver tiden efter rånet som fruktansvärd.

– Jag var livrädd och vågade inte gå utanför dörren. Jag hade hemska mardrömmar. Ibland har jag inte vågat somna för att jag varit så rädd för mardrömmarna, berättar hon.

– Jag är fortfarande väldigt vaktsam mot människor och är hela tiden rädd att rånaren ska komma tillbaka. Jag sitter på helspänn. De tre bankanställda begär skadestånd på 12 000, 22 000 respektive 25 000 kronor.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin säger i rätten att det handlar om ett synnerligen grovt rån.

– Rånaren har hänsynslöst utnyttjat personalen och vid upprepade tillfällen hotat att döda.

Förhandlingarna i tingsrätten fortsätter under måndagen.