Visa endast rubriker

Miljonregn över industrin

Tio miljoner kronor beviljas för att ge anställda och varslade inom fordonsindustrin kompetensutbildning.
I dagsläget kommer 800 personer på tio olika företag i kommunen med omnejd att erbjudas specialutbildning.

– Av de 36 miljoner som vi ansökt om har vi nu fått tio miljoner, säger Dan Andersson, Projektledare Krafttag Blekinge och berättar att han dock förväntar sig att hela projektbidraget på totalt 36 miljoner kommer att delas ut.
När detta sker kommer projektet att omfatta totalt 3000 anställda som kommer att genomgå någon form av kompetensutveckling.
– Den resterande delen har vi ännu inte fått beviljad eftersom de andra företagen, Volvo Personvagnar och Dynapac, är så stora. När det gäller EU-stöd från den sociala fonden får företagen egentligen inte vara större än att omfatta 250 anställda. Är det större företag måste Kommissionen först bevilja detta och det kan ta tid, men flera andra länder inom EU har fått genom bidrag riktade till större företag tidigare, så vi räknar med att få ut resten. Om regeringen varit på hugget med en stödförordning hade det förenklat och snabbat upp processen. Men där vilar man på hanen, säger Dan Andersson.
Han förväntar sig dock att de resterande 16 miljonerna kommer att beviljas inom kort så att även delar av Volvo och Dynapacs anställda kommer att omfattas av projektet.
– Så fort de får klart med Kommissionen kommer de att få lov att ta del av pengarna, säger han.
Sedan november 2008 har Region Blekinge fört en dialog med företag, fackföreningar, tjänstemän och politiker. Syftet har varit att få en tydlig bild över vad de tillfrågade efterfrågar för att klara sig genom den ekonomiska kris som slagit hårt mot fordonsindustrin.
Kompetensutbildning av de anställda har varit ett tydligt önskemål som nu kommer att tillgodoses med hjälp av det omfattande bidraget från Europeiska socialfonden.
– Jag måste säga att detta är ett unikt projekt. Det är det enda i sitt slag i Sverige. Det har gått snabbt för vi har haft en kort startsträcka. Så på måndag drar vi igång! säger Dan Andersson.
För miljonbidragen kommer företagen att köpa in eller själva driva kompetensutveckling för anställd personal.
– Det ger full täckning för externa kostnader. De anställdas lönekostnader under utbildningstiden kommer dock företagen själva att stå för.
– Eftersom det är region Blekinge som äger projektet kommer vi att gå ut med offentliga upphandlingar så snabbt vi kan, säger Andersson och berättar att projektet sträcker sig över två år.
De områden som behöver stärkas i företagen är bland annat säkerhet, hälsa och miljö, ledarskap och organisationsutveckling samt produktionsteknik.