Visa endast rubriker

Matilda får tuff tid på världskänd skola

Hon kom in på en av de hårdaste designskolorna i världen och ser fram emot det stålbad som hon vet väntar.

Matilda Venczel, 22 år, siktar högt och ser till att iscensätta och förverkliga sina ambitioner.

Banankartongerna är packade med tyger och sybehör. Biljetterna bokade, lägenhetskontraktet redan underskrivet. På söndag går flyttlasset till Antwerpen i Belgien och Royal academy of fine arts.

På den världskända kläddesignskolan kommer Matilda Venczel att tillbringa fyra år av sitt liv, om planen håller hela vägen.

Det kommer inte att bli en dans på rosor, modebranschens taggar är vassa och hårda. Det är Matilda mer än väl medveten om. Men för att komma vidare gäller det att klara stålbad, press och hård konkurens.

– Jag har velat det här hela tiden, så jag är sjukt motiverad och peppad. Skolan har rykte om sig att vara den hårdaste modeskolan i hela världen, så när jag fick reda på att jag kom in var det nästan ofattbart.

Matilda var en av 350 som åkte till Belgien för att visa upp sin portfolio, göra tester och motivera sin inställning och kompetens. Av de 350 som sökte var hon en av de 25 som antogs.

– Det är inga lätta uppgifter man får där och det är inte särskilt trevligt. Jag blev sjukt arrogant bemött. De tittade mig inte i ögonen en enda gång utan försökte få mig att bryta ihop. Det är inget trevligt klimat. Men jag vill klara av att gå där, säger Matilda, som under de senaste sex åren jobbat målmedvetet med kläddesign.

Det hela tog fart då Matilda började på textil- och konfektionslinjen i Hässleholm. Efter att ha avslutat den gymnasiala utbildningen där flyttade hon till Stockholm för att under två år jobba på butikskedja Weekday.

– Jag jobbade i butiken men gjorde också kläder till fyra kollektioner, designade kläder som såldes exklusivt i butiken. Jag fick en budget som jag kunde göra vad jag ville med. Det är det kreativa som är det roliga. Jag har fått göra ganska galna saker, men det är roligt att få jobba så fritt, säger hon.

Det senaste året har hon jobbat halvtid på klädkedjan och lagt den övriga tiden på egna projekt.

– Jag jobbade ihop material till en portfolio som jag skulle ha när jag sökte utbildningar, men jag gick också en skulpturkurs, säger Matilda som sökte fler internationellt kända designskolor i London och Amsterdam innan hon bestämde sig för att ta platsen i Antwerpen.

– Det kostar en del bara att åka dit och delta i intagningstesten, så man måste vara säker på sig själv. Det har också varit jättemycket jobb med alla papper som skulle översättas till engelska innan de skickades in, säger Matilda.

Trots det envetna och intensiva arbetet för att komma in på skolan i Belgien har resorna och förarbetet varit nyttigt. Matilda sökte tre av de mest etablerade modeskolorna i världen och kom in på alla tre.

– Om man vill upp bland de största namnen och vill skapa sig ett eget är det nog nödvändigt att klara av att gå i Antwerpen. Jag vet att det är ett hårt klimat. Det sker en utgallring varje år och det är bara 12 av cirka 50 som går ut det fjärde året, säger Matilda och berättar att skolningen inte bara går ut på att hantera hantverket, att sy och jobba med de kreativa och konstnärliga idéerna.

Att skapa sig kontakter med grafiker, fotografer och inflytelserika namn är också en betydande del i en kläddesigners arbete. För att klara sig i en så hårt utsatt bransch skadar det inte med lite extra skinn på näsan.

– Man måste lära sig att prestera även under sjuk press. Jag tror att jag kommer att lära mig otroligt mycket. Det känns peppande att vi kommer att gå 60 nya elever som alla vill lika mycket i en och samma klass. Det blir konkurens, men också väldigt roligt.