Tis, 2009-02-17 11:13
Matiga sallader kan bli ett alternativ i skolbespisningen sedan skolkökspersonalen varit på utbildning.
Var skolmaten lite annorlunda idag? Kanske en spännande matig sallad som huvudrättsalternativ? Inte ännu. Men bli inte förvånad om det dyker upp. Skolkökspersonalen har varit på utbildning.
I Herrljunga vill man gärna försöka ha ett bra alternativ till den dagliga huvudrätten i skolorna. En matig sallad skulle passa bra. De kan göras hur spännande och goda som helst. Och dessutom kan de göras ekologiska.
Kursdag på lovet
Det kunde kommunens samtliga skolköksanställda konstatera vid en inspirations- och kursdag under vintersportlovet. Ledare var stjärnkocken Kurt Weid.
– Jag hoppas dagen inspirerar oss att använda lite nya produkter i sallader och kanske tänka lite nytt. I vårt kostprogram har vi ett mål att öka användandet av ekologiska produkter. En del av detta är att minska andelen kött, säger kommunens kostchef Susanne Alfjord.
Visst blev det spännande sallader Kurt Weid hade deltagarna att göra. Där fanns bland annat quinosallad med röda linser, bladspenat och frasiga brödtärningar. och asiatisk pastasallad med kyckling, ekologiska grönsaker och dressing med curry och koriander.
Färgen bleknar
Ett problem med skolmaten är, enligt Kurt Weid, att färgen bleknar på grund av lång varmhållning. I sallader kan man spela mer med färger.
– Men vi får inte glömma själva matsalarna heller. De är ofta slamriga och eleverna äter ofta under tidspress och hinner inte sitta och äta i lugn och ro och prata med sina kamrater. Och ni som personal måste börja se eleverna som vilka restauranggäster som helst. Gå gärna ut och prata med dem om hur det smakar, säger han.
Nu hoppas Susanne Alfjord att mera spännande sallader dyker upp i skolorna.