Visa endast rubriker

Känsla för chutney och lokal produktion

Om vattnet blir godkänt kan visionen om egen livsmedelstillverkning i nybyggd lokal i Söderåkra bli verklighet. Än så länge tillverkar hon sin chutney baserad på äpplen och andra lokala råvaror i mindre skala.

Det är mycket som hänger på det vattenprov som Eva Stenvide just ska lämna till miljökontoret i Torsås. Idag hyr hon in sig i ett kök som tillhör Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Torslunda på Öland.
- Så länge jag inte har en egen produktionslokal vill jag inte släppa ifrån mig fler produkter. Chutneyn och en rostad kryddblandning är de produkter jag gör idag, säger Eva Stenvide.
För att kunna bredda verksamheten och öka produktionen satsar hon nu på att bygga en lokal för enkel livsmedelshantering. Om planerna går i lås ska den ligga i anslutning till företaget TME Elektronik som hennes sambo driver i Söderåkra. Där finns en borrad brunn som hon hoppas ska godkännas för livsmedelsproduktion.
Eva Stenvide vill utöka den mindre livsmedelsproduktion hon har idag både med att tillverka den chutney hon gör nu och utveckla nya produkter som marmelad och grillsåser.
- Jag är även intresserad av den administrativa delen. En fördel med att driva eget är att kunna styra över arbetstiderna. Jag satsar på att mitt företag ska ge en försörjning. I framtiden kanske jag behöver anställa personal, säger hon.
Vägen till att bli livsmedelsproducent har gått via jobb inom restaurang och storkök. Hon är även utbildad kostekonom och har tidigare jobbat som kostchef i Borgholm.
- Jag har alltid varit intresserad av mat och mycket började med att kompisar som fick smaka min chutney ville ha en burk. Att delta i Smaklust i Stockholm 2007 blev startskottet att börja med en mer rationell tillverkning, säger Eva Stenvide.