Visa endast rubriker

"Jag vill ha en storkommun"

Han gillar litteratur och har nog en lite ovanlig bakgrund som miljöpartist. Under flera år på 70-talet jobbade han till exempel på Stockholms Handelskammare. Han är utbildad inom juridik och samhällsvetenskap och sitter med i äldreutskottet i landstinget.

Möt Miljöpartiets förstanamn på listan inför fullmäktigevalet i höst - Per-Inge Olsson.

Många av hans värderingar hittar man normalt sett hos en borgerlig politiker. Men det är i Miljöpartiet han har sin hemvist - ett parti som står för en mellanväg, menar han, någonstans mellan det kollektiva och det individuella. I nästan fyra år har han suttit på partiets enda mandat i kommunfullmäktige när han nu ställer upp till omval.

– För mig är miljö-, klimat- och djurskyddsfrågorna så viktiga att det blev Miljöpartiet, säger Per-Inge Olsson.

– Om inte naturen är med spelar det ingen roll hur bra ekonomi ett företag har.

Anledningen till hans politiska engagemang är att han vill ifrågasätta redan färdiga strukturer i samhället. Det är just ifrågasättandet som är hans mantra, som han själv uttrycker det.

– Många vågar inte gå i sin egen fåra. De är rädda. Det krävs en stark personlig integritet för den enskilde för att våga.

Han menar att det framförallt är de yngre och de äldre ifrågasätter. De som är där mittemellan, är de som förlorar mest på att ifrågasätta. De yngre har en annan och mer nyfiken syn på frågor medan de äldre inte har så mycket att förlora på att ifrågasätta.

För några veckor sedan lämnade Per-Inge Olsson in en motion med ett förslag om att slå ihop Lessebo kommun med Tingsryds kommun och Uppvidinge kommun för att på så sätt bilda en storkommun. Han menar att det skulle ha åtminstone en stor fördel

– Vi får en central administration då istället för tre. På så sätt tror jag skattebetalarna får ut mer för varje skattekrona. Vi blir effektivare.

– Det är i så fall en process som får ta tid. Jag tycker att kommunen efter valet ska titta förutsättningslöst på detta för att se hur vi skulle kunna ordna en eventuell sammanslagning.

Förutom denna fråga är det ett par andra frågor som Per-Inge Olsson prioriterar högt:

– Jag vill följa upp Kosta Köpmanshus AB och sälja av den del (51 %, reds. anm.) som kommunen idag äger. Det strider mot kommunallagen att de gynnar ett privat företag.

– Och så måste vi göra något åt alla gifterna som glasbruken släppt ut i vår natur och lukten kring pappersbruket. Men det här är inte bara kommunala frågor utan vi behöver också statliga medel.

Per-Inge Olsson vill sälja ut delar av Lessebohus, men poängterar att han inte vill ha en total utförsäljning av fastigheterna.

– Jag tycker det är viktigt att kommunen framförallt ägnar sig åt kärnverksamheten som till exempel skolan där jag vill se fler lärare.

När det gäller migrations- och integrationspolitiken tycker han att taket är nått när det gäller antalet asylsökande som kommunen tagit emot.

– Vi kan inte bara stå med öppna armar och ta emot. Det kan aldrig vara ett självändamål. Det måste först och främst fungera. Det är ju det som är integration. Vi måste satsa mer på svenskundervisning för dem som redan finns här, säger han.

Något Per-Inge Olsson är besviken på, är att Miljöpartiet på riksplan ingått ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Mina värderingar ligger inte åt vänsterhållet, så jag vet knappt hur jag ska rösta i riksdagsvalet, säger han och skrattar.

Själv kandiderar Per-Inge Olsson, förutom till kommunfullmäktige, även till riksdagen och landstingsfullmäktige.

– Men till riksdagen är det på ej valbar plats om man säger så, säger han och syftar på sin sjätteplats på listan.