Ons, 2010-07-28 07:00
Lars-Gunnar Larssons mamma och bror dog i hjärtinfarkt.
Han själv överlevde tack vare en hjärttransplantation.
Men han fick kämpa mot sjukvården för att få veta vad som hotade hans familj – en allvarlig genetisk sjukdom.
Nere vid vattnet i Stora Hammar utanför Torhamn har Lars-Gunnar Larsson, 60 år och hans fru Lena sin fristad. När de inte är i hemmet i Kalmar njuter de av havsutsikten i sommarstugan.
– Jag är nöjd med mitt liv nu. Alternativet hade varit att ligga 1,5 meter under marken, säger Lars-Gunnar.
Men vägen till ett tillfrisknande har varit lång och krokig. Lars-Gunnar fick sin första hjärtinfarkt 2003, en mindre sådan men bara sex månader senare var han nära att stryka med när han drabbades på nytt. Och den gången fick hans hjärta allvarliga skador. Den tredje maj 2007 genomgick han en hjärttransplantation.
Brodern Bo Larsson gick bort ett år senare i en hjärtinfarkt, precis som deras mor hade gjort åtta år tidigare. Och efter broderns död vid 54-års ålder kände Lars-Gunnar att det fick vara nog - han ville få svar på varför hans familj var så hårt drabbad av hjärtsjukdomar.
Lars-Gunnar fick kämpa för att få sitt DNA undersökt men fick till slut beskedet att han hade den ärftliga hjärtsjukdomen familjär hyperkolesterolemi, FH. En sjukdom som ger förhöjd kolesterolhalt i blodet från födseln och medverkar till tidig utveckling av åderförkalkning och i förlängningen hjärtsjukdom.
Efter beskedet bad han sina tre barn testa sig och det visade sig att den yngsta dottern på 26 år hade ärvt sjukdomen. Dottern tar i dag en tablett varje kväll som bryter ner kolesterolet i blodet. En livförsäkring som kostar cirka 50 öre om dagen.
En längre version av denna artikel finns i BLT:s pappersupplaga.