Ons, 2010-05-12 07:00
250 meter oljeläns från sjöräddningsstationen i Hörvik hämtas i dag för att flygas till USA.
Den ska skickas till katastrofområdet i Mexikanska golfen.
– Vi har fått en vädjan om hjälp från oljebolaget BP, säger miljöräddningschefen Anders Jönsson.
Totalt har den svenska sjöräddningen lovat att ställa upp med 4 000 meter oljeläns. Dessa hämtas just nu upp med lastbil från 20 olika sjöräddningsstationer runt om i landet från Holmsund i norr till Malmö i söder.
– I slutet av veckan ska allt packas på Landvetters flygplats i Göteborg och flygas till USA, säger sölvesborgaren Anders Jönsson, som är projektansvarig för den grupp som håller i insamlingen.
Som BLT berättade i går står den statliga Kustbevakningen i begrepp att göra en liknande insats efter en förfrågan från den amerikanska staten. Även i det fallet rör det sig om 4 000 meter oljeläns.
– Vi inom sjöräddningen agerar mer informellt. Vi har kortare beslutsvägar och det är väl främsta skälet till att vi ligger lite före, säger Jönsson.
– Dessutom har vi kontaktats direkt av oljebolaget via deras agenter i Europa. De dammsuger Europa på hjälputrustning.
Efter explosionen på en av BP:s oljeriggar i Mexikanska Golfen för över två veckor sedan har det läckt 100 000-tals ton olja från borrhålen i havsbotten.
Oljekatastrofen är enorm. Och 4 000 meter läns från sjöräddningen i Sverige låter inte mycket men enligt Anders Jönsson gäller det att ställa upp med vad man kan i nödlägen.
– Vi skeppar över all läns som vi kan undvara, slår han fast.
– Det kan hjälpa till att isolera vissa värdefulla områden, det vill säga att rädda olika skyddsobjekt.
Insatsen innebär att sjöräddningsstationen i Hörvik kommer att stå utan oljeläns de närmaste sex till åtta veckorna. Men de har kvar skyddsutrustning för mindre utsläpp.
Skulle det behövas utrustning för ett allvarligare oljeutsläpp har Kustbevakningen lovat att ställa upp.
– Vi har så vi klarar oss i landet ändå. Nittio procent av länsarna är kvar i landet. Vad vi skickar över är bara det vi kan undvara, poängterar Jönsson.