Visa endast rubriker

Högavångs musikprofil riskerar att sparas bort

Musik- och idrottsprofilerna på Högavångsskolan hotas av nedläggning.
När rektorerna har fått i uppdrag att tillsammans spara 5,5 miljoner kronor är det upp till varje rektor att lägga besparingsförslag inom sitt rektorsområde.

–Vi var först i Blekinge med musikklasser och vi har hållit på längst. Det är sanslöst att de vill lägga ner Holje musikklasser. Det var som om någon stack en nål i hjärtat på mig när jag fick höra det, säger Joyce Skoghem, lärare på Högavångsskolans musikprofil.
Hon pekar på det senaste sparförslaget som rektorerna lagt fram och förklarar att högstadieutbildningen med inriktning på musik alltid varit populär och känd i mer än bara Olofström.
Tillsammans med Mats Svensson startade hon musikprofilen på Högavångsskolan för 17 år sedan.
När nu rektorerna fått i uppdrag att spara är det bland ­ annat Holje musikklasser, men även idrottsklasserna på Högavångsskolan som på sikt riskerar en nedläggning.
–Konsekvensen blir att Högavångsskolan totalt måste spara 4,9 tjänster inför höstterminen 2009. Några försvinner på grund av att elevantalet minskar. När vi måste spara måste vi också spara på profilklasserna som vi värdesätter högt men som inte är någon obligatorisk verksamhet som vi måste ha enligt skollagen. Sista ordet är inte sagt och vi hoppas hitta andra lösningar, säger Pekka Kiiskinen, rektor på Högavångsskolan.
Inför 2009 ska 0,31 tjänst sparas i profilklasserna.
–På tre års tid innebär det att en tjänst tas bort. Vi är i dag två musiklärare. Vi klarar inte att driva klasserna med en musiklärare. Det blir inga nya profilklasser till hösten i årskurs sju, vilket gör att klasserna på sikt automatiskt avvecklas, säger Joyce Skoghem.
För henne och kollegerna i musikklassernas arbetslag är det obegripligt att avveckla musikklasserna som i dag har 75 elever i årskurs sju till nio och har dubbelt så många sökande som skolan har möjlighet att ta in.
–Vi är stolta över vår verksamhet och våra elever som når toppresultat i alla ämnen. Vi har inbillat oss att vi är betydelsefulla. Vi turnerar i Blekinge och Skåne vilket innebär att eleverna är levande reklam för kommunen. Vi har 140 sponsorer som hjälper oss för att våra nior varje år ska kunna arrangera en musikal, säger Hanu Lahdenperä, lärare i arbetslaget kring Holje musikklasser.
De är alla i arbetslaget mycket besvikna på skolledningen.
–Man blir deppig. Vi har suttit med visioner om att utveckla verksamheten, i stället får vi det här. Skolan har lagt grunden för många yrkesmusiker. Eleverna lär sig samarbeta och lär sig att stå inför publik och hålla föredrag i även andra ämnen, säger musikläraren Marcus Idoff som själv gick i en av skolans musikklasser i början av 1990-talet.
Det är sanslöst att de vill lägga ner Holje musikklasser. Det var som om någon stack en nål i hjärtat på mig.

Joyce Skoghem, lärare
?Inför 2009 års budget ska nio miljoner sparas inom utbildningsförvaltningen.
Rektorerna för samtliga rektorsområden har fått ett sparbeting på 5,5 miljoner. Varje rektor bestämmer hur besparingarna ska genomföras inom varje rektorsområde.