Visa endast rubriker

Gun Alexandersson är på barnens sida

Rädda Barnens lokalförening i Uppvidinge firar med födelsekalas i helgen. Gun Alexandersson blev föreningens ordförande vid starten för 45 år sedan, ett uppdrag hon fortfarande har kvar. – Mitt liv har alltid kretsat kring barn.

Gun Alexandersson kom till Marhult 1958 när hon gifte sig. Hon var utbildad lärare och började en tjänst som folkskollärare i Lenhovda.
– Jag blev folkskollärare för jag var intresserad av alla ämnen, det passade mig.

Ett antal år senare bestämde hon sig ändå för att läsa upp till akademiska betyg i samhällsämnena och när hennes klass flyttade till högstadiet i Älghult följde hon med. På Älghultskolan stannade hon i tio år.

Hon fick också fyra egna barn, och i?dag har hon dessutom elva barnbarn.
– Jag har egentligen alltid tagit hand om barn, ända sedan jag var liten för att jag har tyckt att det var viktigt.
I början av 1960-talet bestämde Rädda Barnen att det skulle bildas lokalföreningar. Ingrid Helén, som var fru till landshövdingen i Kronoberg Gunnar Helén, kom till Lenhovda och tyckte att man skulle starta en förening där. Gun Alexandersson valdes till ordförande vid starten 1965.
– Vi fick en del medlemmar här och ganska många män var med i styrelsen. Så är det inte nu.

Föreningen har cirka 130 medlemmar och det har varit ungefär lika många hela tiden, berättar hon. Till en början handlade arbetet i stort sett bara om att samla in pengar genom bössinsamling och genom lotterier.
– Vi har en aktivitetsgrupp och vi stöper ljus och gör annat pyssel till lotterierna. Många har också skänkt vinster under årens lopp, företag, affärer men också enskilda. Julbasaren har varit den stora grejen, den har vi haft i Borgen i 40 år.
Julbasaren har nu ersatts av julstuga i loppislokalen, där Rädda Barnen samarbetar med Lions.

På 1970-talet fick Rädda Barnens verksamhet en delvis annan inriktning. Efter flera uppmärksammade fall där barn for illa insåg man att det inte bara var mat och kläder som var viktigt utan också trygghet och skydd för barn.
– Vi har ett helt annat arbetssätt nu och har också en del verksamhet lokalt till exempel i skolan.
Rädda Barnen arbetar på olika plan för att förbättra barns situation. Ekonomiskt bistånd och akut katastrofhjälp är en viktig del, men man arbetar också mera långsiktigt med utbildning, information och opinionsarbete.

En internationell kampanj som pågår är Rewrite the future, ett utbildningsprogram som handlar om att ge barn i konfliktdrabbade områden möjlighet att få gå i skolan. En del av de 160?000 kronor föreningen fick in från loppisen i Lenhovda förra året har gått just till detta projekt. Pengar från försäljningen har också gått till katastroffonden, bland annat till hjälp till Haiti.

Gun Alexandersson har i 17 år också varit distriktsordförande. Efter 45 år inom Rädda Barnen tycker hon fortfarande arbetet är lika intressant och tycker att det är väl använd tid.
– Det finns så oändligt mycket att göra och det är det som driver på.
”Vi har ett helt annat arbetssätt nu och har också en del verksamhet lokalt till exempel i skolan.” Gun ALexandersson