Sön, 2010-09-12 06:30
De som flyttar in i de nya husen i Dalby ska känna att de flyttar till en plats med historia. Det är kyrkoherde Martin Cruces önskan. Han arbetar i en ung församling med en gammal, mycket gammal kyrka.
DALBY. Nu i september uppmärksammas att Dalby kyrka är 950 år gammal. Det är lite högtidligt att träda in i kyrkan och se gråstensmurarna från 1060.
Om Dalby heligkorskyrka sägs att den är Nordens äldsta bevarade stenkyrka. Några säger att det finns andra kyrkor som konkurrerar om den titeln.
– Här i byn håller vi på att det är vår kyrka som är den äldsta. Kom och se ...
Martin Cruce visar stentavlan med namnen på de tre kungar som bodde här i den Kungsgård som inte längre finns. I den nuvarande har ingen kung bott.
Sven Estridsen 1047–1074
Harald Hein 1074–1080
Knut den helige 1080–1086
– Och se på den mannen där, biskop Egino. Han verkade här 1060–1066. Skåne stift hade två biskopar, en i Dalby och en i Lund. 1066 fick Egino flytta in till Lund då biskop Henrik där skulle ha en efterträdare.
Martin Cruce är stolt när han berättar ”sin” kyrkas historia. Den har under sommaren blivit extra fin inför jubileet. Altarrundeln är borta för att få mer öppenhet.
– Det behövs. Här är många dop, många bröllop och flera konfirmandgrupper, säger Martin Cruce.
Anders Blomstrand är kyrkoherde emeritus i Dalby. Han berättar om en dröm att få än mer öppet genom att sätta in stolar så att det kan möbleras om likt man ibland gör i Lunds domkyrka.
– Länsstyrelsen sa nej, så är det, konstaterar Blomstrand.
Men en vision har Anders Blomstrand fått förverkligad, en meditationsplats intill kyrkan.
Den har anlagts på gräset ovanför den plats där Sven Estridsens palats fanns. I fonden finns en stallvägg till nya Kungsgården från 1300-talet.
Dalbys egen stenhuggare Mats Johansson har gjort sockeln till platsens skulptur som Bianca Maria Kohn Barmen gjort till jubileet. ”Låt barnen, komma till mig” heter den och visar en vuxen, ett barn och en fjäril.
Var man än går intill kyrkan finns de historiska spåren. Markeringar med stenar, gräs och ett kors visar att Dalby kyrka en gång var mycket större, lika stor som domen i Lund och den hade två torn.
Det är det nog knappast någon som tänker på i dag när den vita skönheten ses vida omkring från sin upphöjda position där mitt i Dalby.
– En kyrka mitt i byn på många sätt, säger Martin Cruce.
Han drar i väg med oss till Klosterträdgården. Också den har fått en upputsning nu när den stora jubileumsdagen väntar. Kryddväxter och läkeväxter, alla av gammalt slag, blommar tillsammans med rosorna. Det doftar gott och kyrkoherden plockar en bukett ”luktegott” att glädjas åt eller göra brännvin på.
Den 26 september är jubileumsdagen. Men innan dess är det releaseparty för en ny bok ”Dalby kyrka – en plats i historien” med Anita Larsson, vice ordförande i kyrkorådet, som redaktör.
Vid jubileumsmässan framförs nyskriven musik av Johan Magnus Sjöberg. Biskop Antje Jackelén predikar. Lunds Symphonic Band underhåller och det bjuds konsert med ensemblen Mare Balticum.
Dagen till ära finns nytt antependium (altarförhänge) och ny mässhake till prästerna i Dalby kyrka. Gunvor Johansson, Kristina Lindqvist och Karin Jönsson har sytt.
Festen fortsätter under oktober med bland annat barnens egen jubileumsgudstjänst. Den 31 oktober framförs ett nyskrivet krönikespel om Dalby kyrkas historia. Författare är Lunds tidigare stadsantikvarie Claes Wahlöö.