Visa endast rubriker

Gjorde trädgårdsmur av fornlämning

En villaägare i Klavreström gjorde en trädgårdsmur av stenarna från en fornlämning. Nu får han bära tillbaka stenen.

Inte långt från villaägarens trädgård finns en hällkista, troligen från runt 2000 år före Kristus. I röset som omger själva hällkistan finns gott om sten, och villaägaren tyckte att dessa skulle passa bra att göra en trädgårdsmur av.
En annan Klavreströmsbo upptäckte vad som föregick och slog larm till länsstyrelsens kulturmiljöenhet, som gjorde ett besök på platsen förra hösten.
Besöket följdes också upp av ett möte med villaägaren inne i Växjö, och då tog länsstyrelsen hjälp av tolk för att förklara hur regelverket ser ut.
– Den här personen kände inte till vad reglerna säger, och beklagade mycket det som hänt. Villaägaren erbjöd sig också att bära tillbaka stenen om det kunde lindra skadan av det som hänt. Vi förklarade att det vore bra om stenen återplacerades där den låg, berättar Lennart Swanström på länsstyrelsen.

Är hällkistan förstörd i och med att stenar flyttats och lagts tillbaka?

– Nej, det är den inte alls. Det har plockats lite sten i ytan av röset som omgärdar hällkistan men fornlämningen har inte vållats någon stor skada, säger Lennart Swanström.
Han fortsätter:
– Men det är ju en fast fornlämning som man inte får röra, så det är naturligtvis inte bra. Det vore väldigt illa för vårt kulturarv om vi lite till mans började bygga grillar och murar av sten från rösen...
Länsstyrelsen undersökte möjligheten att enbart förelägga villaägaren att lägga tillbaka stenen, för att inte gå så hårt fram.
– Det visade sig att lagstiftningen som reglerar vår verksamhet inte ger några möjligheter till det. Enda alternativet är att göra en anmälan till åklagarmyndigheten för åtalsprövning och det har vi gjort, förklarar Lennart Swanström.