Visa endast rubriker

Friskolan Kronobergshed bygger ut

Friskolan Kronobergshed bygger ut för att ge plats åt elever i årskurs sex. På tre år har man mer än fördubblat elevantalet.

När friskolan öppnade höstterminen 2007, i den före detta Hemvärnsgården, satte sig 34 elever i skolbänkarna.
I augusti i år, tre år senare, väntas drygt 70 elever.
– Den positiva utvecklingen beror främst på två saker. Vi har engagerad och ambitiös personal, och sedan en fantastisk miljö där småskaligheten är viktig, säger Göran Swärdh, ordförande i Friskolan Kronobergshed ekonomisk förening.

I höst utökas verksamheten och därför byggs en barack, som tidigare använts till vandrarhemsverksamhet, om till klassrum och fritids. Till hjälp har man många lokala företag.
Tanken är att de tre yngsta klasserna ska samsas om det 250 kvadrat- meter stora utrymmet.
Lena Axberg har varit skolans rektor sedan starten. Hon lämnade då den kommunala skolan efter över 30 år som lärare.
- De här tre åren har varit spännande och kul, med mycket jobb. Vi har tagit det bästa från den kommunala skolan och mixat med nytt.

Vilka har varit de största utmaningarna?

– Att alla på skolan ska trivas och må bra. Sedan är det alltid lite knepigt med logistiken då vi har aktiviteter, säger Axberg.
Föreningen har investerat 600?000 kronor per år de första två åren i byggnaderna. I år landar summan på cirka 800?000 kronor med tanke på renoveringarna.
Skolans upptagningsområde är främst Alvesta, Lekaryd och Slätthög. Målsättningen är att ha tolv elever i varje klass, vilket gör att skolan snart är färdigväxt.

Någon tanke på att utöka mer för att tillgodose intresset från föräldrar är inte aktuellt:
– Vi har fått säga nej, då vissa klasser är fulla. Vi vill vara en liten skola och kvalitet går före kvantitet, säger Swärdh som jobbar ideellt tillsammans med övriga styrelsen.
– Vi vill vara ett komplement, inte en konkurrent, till den kommunala skolan, säger Lena Axberg.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med förvaltningen barn och ungdom. Visst har vi olika uppfattningar i en del frågor, men så ska det ju vara, säger Göran Swärdh.