Tis, 2010-03-30 08:30
Det tycker företagare i Uppvidinge om kommunens planer på att köpa Iversens Industriservice fastighet i Lenhovda. I samband med kommunfullmäktiges sammanträde i?kväll kommer företagare i kommunen att lämna över en namnlista som protest.
Uppvidinge kommun har planer på att köpa Iversen Industriservices industrifastighet i Lenhovda. Köpet är ett led i arbetet med att rekonstruera bolaget som kommit på obestånd.
Rekonstruktionen bygger i övrigt på ett ackord, där fordringsägarna får minst 25 procent av den fordran man haft på Iversens Industriservice.
Bolagsrekonstruktören, advokat Håkan Janson i Jönköping, bolagets ägare Ola Iversen och kommunledningen har suttit i samtal om ett övertagande. Prislappen man kommit överens om är 3,5 miljoner kronor.
Kommunen äger sedan tidigare en handfull industrifastigheter runtom i kommunen. Den senaste som kommunen övertog eller byggde var Melamfastigheten 2004.
Kommunen äger också Hydros fastighet i Åseda järnaffären i Åseda, Lenhovda Fönsters tidigare lokaler, MegaPac, en lagerlokal till stålgjuteriet, Älghults glasbruk och Fröseke Industriservice lokaler.
Men kommunens ambition att ge Iversens Industriservice en hjälpande hand har inte fallit alla i smaken.
Flera företagare i kommunen är arga och besvikna och tycker att det handlar om sponsring som bland annat ger företaget ett bättre konkurrensläge.
”Andra företag måste anpassa sig efter konjunkturen och får säga upp personal om det inte går runt”, är en av kommentarerna. Vidare tycker de att en kommun inte ska ägna sig åt att köpa industrifastigheter.
När kommunfullmäktiges ledamöter i kväll har sammanträde kommer företagare från Uppvidinge att vara på plats och under allmänhetens frågestund lämna in en namnlista med protester mot det planerade köpet.
Enligt bolagsrekonstruktören Håkan Janson fanns det flera skäl till att bolaget hamnade på obestånd. Ett är att bolaget inte fick de lån som man hade räknat med till den nyligen genomförda utbyggnaden av industrifastigheten. Bygget fick därför finansieras inom driftsbudgeten vilket gjort att bolaget hamnat i en likviditetskris.
Ett annat skäl är att bolaget åtagit sig en del projekt som inte varit lönsamma. Och ett tredje är att det varit svårt att ha full sysselsättning för de elektriker som varit anställda. Elverksamheten har för övrigt redan sålts till företaget El?&?Projektering, i Vetlanda.