Tors, 2010-04-08 12:14
Hur ser din ekonomi ut som pensionär? Den frågan är det få länsbor som har tagit tag i. Hela 73 procent saknar en ekonomisk plan för livet på ålderns höst.
Alla önskar vi oss ett aktivt och rikt liv efter pensioneringen. Var tredje svensk planerar till exempel för att oftare resa utomlands. Men få saknar en ekonomisk plan för livet som pensionär.
En undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort visar att hälften tror att de kan behålla sin nuvarande levnadsstandard också efter pensionen. Samtidigt saknar 7 av 10 en ekonomisk plan för pensionärslivet. Könsskillnaderna är tydliga. 51 procent av männen tror på en oförändrad levnadsstandard efter pensioneringen mot 46 procent av kvinnorna.
- Många blivande pensionärer har så många drömmar man vill förverkliga. Men få har en plan för det så för många kan det bli kärvt att förverkliga dem, säger Lena Wallin, Folksams talesperson i pensionsfrågor.
En större andel av männen kan tänka sig att fortsätta jobba efter 65-årsdagen. Kvinnorna vill hellre ut och resa.
- Jag tror att allt fler i framtiden kommer att tvingas arbeta längre. Och förklaringen till att färre kvinnor än män kan tänka sig det är förmodligen att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg i tunga jobb, säger Wallin.
Också mellan länen skiljer det sig åt. Boende i Kronobergs län är mest positiva till att fortsätta arbeta efter 65-års ålder. 30 procent av kronobergarna vill fortsätta så länge de har kraft och tycker det är givande. Minst benägna att fortsätta jobba är man i Västernorrlands län. Där är det bara 15 procent som anger det alternativet.
Stockholmarna är de som är mest intresserade av att resa utomlands. 9 procent kan tänka sig att bosätta sig utomlands och lika många kan tänka sig att bo i fritidshuset större delen av året.
Och rådet till dem som vill få möjlighet att förverkliga sin drömtillvaro som pensionär är: amortera och spara och börja så tidigt som möjligt.
Undersökningen genomfördes under januari i år av TNS Sifo på uppdrag av Folksam. Totalt har 4 373 personer mellan 18 och 64 år deltagit i undersökningen, omkring 200 i varje län.
Maria Victorin/TT