Visa endast rubriker

De vill hjälpa unga missbrukare

Mellan 50 och 100 Ronnebyungdomar i åldern 15 - 21 år använder narkotika regelbundet.

Det är ett av närpolisens prioriterade områden i Ronneby, berättar närpolischefen Mats Hadartz.

Närpolisen i Ronneby består av 16 polismän. Sedan en tid tillbaka kan Ronnebyborna träffa närpoliser på gator och torg, vid krogar och ute på skolor både vardagar och helger.
– Vi möts ofta av förvåning, säger närpolischefen Mats Hadartz. De flesta är glada och tacksamma för att vi finns, men har vant sig av med att se poliser här i Ronneby.
Närpoliserna besöker regelbundet högstadieskolorna och gymnasieskolan där varje skola har en polisman knuten till sig. Det innebär i sin tur att närpoliserna och ungdomarna känner varandra när de stöter på varandra i andra sammanhang.
– Vi får in en del tips om langning av alkohol och jobbar nu med ett par adresser, säger Petter Alm, en av närpoliserna.
Varje gång närpoliserna ser att ungdomar under 20 år har alkohol, så tas den om hand av polisen och hälls helt sonika ut. Alkoholen som ungdomarna dricker är oftast från Tyskland. Någon hembränd sprit florerar inte längre.
– Att sälja alkohol till ungdomar innebär fängelse­straff. Därför gör inte langarna det utan först till underleverantörer, säger Mats Hadartz.
Hasch är den vanligaste narkotikan bland ungdomar. Men allt flera börjar sitt missbruk med amfetamin.
– Det är lätt att få tag på narkotika som ofta säljs till ungdomar av ungdomar som redan missbrukar.
– På så sätt finansieras det egna missbruket.
Närpolischefen Mats Hadartz betonar att polis­en inte är ute efter att sätta fast någon utan vill se till att ungdomarna får hjälp mot sitt missbruk.
Trimmade mopeder är ett växande problemområde för polisen. Det senaste året har mellan 15 och 20 ungdomar åkt fast när de kört trimmade mopeder. De riskerar nu åtal och böter på upp emot flera tusen kronor.
– En av de värsta körde sin moped med en hastighet på 90 kilometer i timmen.
– Det säger sig självt att dessa ungdomar är överrepresenterade i allvarliga olyckor.
Mats Hadartz sammanfattar den första dryga halvåret inom närpolisen i Ronneby som ”full fart framåt.”
– Allmänheten har höga krav och förväntningar på oss, säger han.
– Jag vet att krögarna känt sig utlämnade. Men nu ska det bli bättre, säger Mats Hadartz som tillsammans med sina kollegor besökt de flesta nöjes- och näringsställena i Ronneby.