Fre, 2010-10-01 07:18
Laga höstmenyn som Almåsskolan tävlar med på Öland. Bt.se ger dig recepten.
Förrätt
Minutrökt kycklinglevermousse toppad med knaperstekta baconsmulor. Serveras med rostad pumpacréme, sockersaltade tomater samt smörstekta champinjoner från Björketorp.
Kycklinglevermousse
1000 g kycklinglever
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
Smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 ½ msk konjak
220 g rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
Gör så här: Skär levern i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Stek lever och lök i smör i en stor stekpanna. Levern ska var lite rosa inuti. Lägg lever och lök i en matberedare. Tillsätt salt, peppar, konjak och smör. Mixa till en slät mousse. Tillsätt grädden och mixa moussen fluffig. Häll smeten i en plastad brödform. Låt moussen stelna.
Rostad pumpacréme
400 g pumpa
2 dl grädde
Smör
Salt och peppar
Gör så här: Skala och skär pumpan i kuber, koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk, häll av vattnet. Bryn pumpakuberna i smör. Lägg kuberna i en kastrull och häll på grädden. Koka upp.
Mixa till en slät créme. Salta och peppra.
Sockersaltade tomater
12 st körsbärstomater
Salt
Råsocker
Kallpressad rapsolja
Gör så här: Gör ett snitt på tomaterna och tryck i salt och råsocker, ringla rapsolja över.
Champinjoner
48 st små champinjoner
Smör
Kallpressad rapsolja
Gör så här: Fräs champinjonerna i smör och olja tills de får en fin färg.
Tunt knäckebröd
25 g jäst
2 dl vatten
½ dl olja
½ tsk salt
1 msk anis
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
Gör så här: Rör ut den sönderdelade jästen tillsammans med det fingervarma vattnet (37ºc). Tillsätt olja, salt, anis och mjölet. Arbeta till en smidig deg. Lägg den smidiga degen på ett mjölat bakbord. Kavla tunt och skär ut önskad form. Nagga degen så man slipper bubblor. Grädda i mitten av ugnen på 250ºc i 4-5 minuter. Låt svalna på galler.
Baconsmulor:
Bacon
Olja
Gör så här: Hacka baconet fint. Blanda med lite olja. Stek gyllenbrunt i torr panna.
***
Huvudrätt
Plockade lammlägg med rotfrukter från Tuacultura serveras med sötsur dillsås
Rotfrukter
12 st potatisar
4 st morötter
3 st svartrötter
4 st röda rödbetor
4 st gula rödbetor
1 st rotselleri
Gör så här: Tounera potatisarna, morötterna och rödbetorna. Skala rotsellerin och svartrötterna.
Skär svartrötterna i stavar, och rotsellerin i kuber.
Koka sedan alla rotfrukter var för sig i lättsaltat vatten.
Till uppläggningen: Bryn rotsellerin och svartrötterna i smör och blanchera morötterna, potatisarna och rödbetorna.
Plockade lammlägg:
8 st. lammlägg
Mirepoix ( 2 st lök ,1 st morötter, ½ st rotselleri och en halv tvättad purjolök )
Gör så här: Lägg lammläggen i en gryta med kallt vatten och koka upp det tillsammans med mirepoix, tills köttet är mört (ca. 2 timmar). Plocka lammköttet från benen, lägg tillbaka benen i buljongen och koka det i 20 minuter, varmhåll köttet under aluminiumfolie. Sila av buljongen med en chinoaise i en kastrull.
Sötsur dillsås:
8 dl lammbuljong ( i från lammläggen )
200 g Smör
4 dl plockad dill
2 msk ättiksprit
Socker
Salt
Nymalen vitpeppar
Gör så här: Reducera lammbuljongen till hälften, mixa buljongen tillsammans med smör, dill, ättiksprit och socker. Häll tillbaka såsen i en kastrull, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Matkornsrolls smaksatt med färska örter och pumpakärnor:
3 dl matkorn
150 g rotselleri
60 g pumpakärnor
4-5st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Smör
3 ägg
54 g vetemjöl
Salt och peppar
Färska örter persilja, dill och gräslök
Gör så här: Koka matkorn. Tärna rotselleri & grovhacka pumpakärnorna.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och rotsellerin i smör.
Blanda kokta matkorn, rotselleri, pumpakärnor, lök,
Ägg, mjöl, salt och kryddor.
Forma till små rolls och stek gyllenbruna i olja.
Garnera maträtten med dill.
***
Dessert
Smörstekta äpplen med karamell smaksatt med rosmarin och lingon.
Serveras med hemmagjord citronglass.
Citronglass:
7 ½ dl vispgrädde
7 ½ dl standarmjölk
375 g socker
1st vaniljstång
12st äggulor
Saft och skal från 4st citroner
Gör så här: Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Tillsätt den delade och urskrapade vaniljstången och även dess innehåll. Separera äggen. Blanda i gulorna. Tvätta och skölj citronerna, riv skalet och pressa saften. Blanda med allt. Värm upp vätskan till 85ºc och kör i glassmaskin 8-10 min.
Smörstekta äpplen:
8st äpplen
Smör
Kanel
Gör så här: Skala och klyfta äpplena. Stek i smör tills de är gyllenbruna. Pudra över lite kanel. Lägg upp på bleck, för att värma á la minute.
Rosmarin- och lingonkaramell:
5 dl socker
3 dl vatten
2 kvistar färsk rosmarin
2 dl lingon
Gör så här: Häll socker och vatten i en torr stekpanna. Koka kraftigt till sockret är gyllenbrunt. Låt svalna en aning. Häll i hackad rosmarin och lingon.