Ons, 2009-04-01 03:00
Redan under 2005 inleddes en intensiv dialog med personal och föräldrar på kommunens samtliga låg- och mellanstadieskolor.
Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna.
Vägen till måndagens beslut har i stort sett spänt över en tidsperiod på drygt fyra år.
Under hösten 2005 arbetades ett brett diskussionsmaterial fram på utbildningsförvaltningen. I materialet fanns samtliga låg- och mellanstadieskolors förutsättningar uppradade, liksom varje skolas elevantal, lokalutrymmen och renoveringsbehov.
Politierna åkte på turné för att redovisa förutsättningarna, för att varsla om att en eller två skolor i centralorten var nedläggningshotade.
Att elevkullarna skulle komma att minska stod klart sedan tidigare, lokalernas framtida renoveringsbehov var inte heller svåra att förutspå. Men för att få kommuninvånarna delaktiga i besluten följde en intensiv rundgång.
Ingen ville drabbas av nedläggning. Alla skolorna ville vara kvar.
Ett omtvistat beslut kom 2007. Utbildningsnämnden beslutade att låta Vilshults skola vara kvar, trots ett rekordlågt och ständigt sviktande elevantal på mellanstadiet. I?stället för att avveckla skolans mellanstadium byttes alla lärare på skolan ut och ett föräldraråd bildades. I samband med omorganisationen valde flera elever att byta skola och elevantalet minskade.
Alla kommunens låg- och mellanstadieskolor fick vara kvar. Skolutredningen drog i stället en andra repa.
Under fjolåret aktualiserades frågan åter. Renoveringsbehoven på flera skolor knackade på dörren och ett beslut om framtidens skolor i kommunen behövde fattas.
Nya förslag utarbetades, ett av de mest omdiskuterade var att bilda två mellanskolor där elever i årskurs fyra till nio skulle placeras. På så sätt kunde alla orter få behålla lågstadieskolorna i ytterområdena.
Förslagen blöttes och stöttes. En protestgrupp i Jämshög bildades och beslutet som skulle vara fattat redan under hösten lät vänta på sig.
I måndags fattade dock utbildningsnämnden äntligen ett beslut.
Beslutet innebär inga radikala förändringar, men några enskilda skolor kommer att märka av skillnader.
Förändringarna ska kunna resultera i en besparing på 3,5 till 4 miljoner kronor och ämnar vara genomförda från och med höstterminen 2009.