Lör, 2010-03-20 17:06
Rektor Stephen Hwang anklagas för snobberi och titelsjuka. Detta sedan han gått ut med direktiv om att inte vilja bli kallad vid sitt namn. Han ska tilltalas ”rektor”.
Chefer på Linnéuniversitetet är kritiska till den formella attityd som nu upplevs som pådyvlad. Vid möten ska Stephen Hwang ha sagt att han vill bli kallad rektor, alltså ”rektor vill” eller ”rektor ska”.
– Det stämmer illa med den kultur vi har haft på Högskolan i Kalmar, säger en anställd. Vi har inte varit så formella.
– Agneta Bladh kunde vi alltid kalla Agneta.
Stephen Hwang är för närvarande i Kina. Vid hans frånvaro är prorektorn Lena Fritzén rektor. Hon tycker inte att det är ett dugg konstigt att Stephen Hwang inte vill bli kallad vid förnamn.
– Det är en tydlighetssignal som alla inom universitetsvärlden använder. När man säger rektor menar man hela rektorsämbetet. Det är alltså inte Stephen Hwang som tycker något utan hela ämbetet eller myndigheten.
– Så här gör vi för att vara tydliga och så har vi gjort i Växjö hela tiden.
Rektorn har beslutat, får man inte heller säga. Det ska vara det grammatiskt felaktiga "rektor". Även det finns det traditioner av.
Dock inte i Kalmar där hela titeldiskussionen uppfattas som snobberi och en distansering.
Men även i Växjö stormar det. Den nya universitetsdirektören Annika Åkerblom har fått facken att se rött.
– Många känner stor förtvivlan, säger Mitsuru Suzuki, facklig ordförande för Saco.
För ett par veckor sedan informerades alla de fackliga organisationerna om att de inte fick kontakta sina medlemmar på arbetstid, ett beslut av universitetsdirektören Annika Åkerblom.
Sacoklubben krävde att få beslutet skriftligt, men någon sådan dokumentation fick de aldrig.
– När en journalist sedan ställde frågor om detta tog hon tillbaka vad hon sagt, berättar Mitsuru Suzuki.
Han berättar att beslut av den tidigare ledningen rivs upp i mycket snabb takt. Det sprider osäkerhet i hela organisationen.